Wat is het verschil tussen Flyboarden en eFoilen?

Wat is het verschil tussen Flyboarden en eFoilen?

Steeds vaker komen mensen langs bij onze eFoil school in Amsterdam en stellen ze ons de vraag: “Kun je hier dan Flyboarden doen?” of “Dat vliegsurfen is toch met zo’n elektrische surfplank?”. Vaak moeten we dan een beetje grinniken en vertellen we ze vervolgens dat ze waarschijnlijk eFoilen bedoelen. Ik snap de verwarring wel, want je zou ook kunnen zeggen dat flyboarden misschien nog wel een betere naam is voor eFoilen, omdat je bij eFoilen het gevoel hebt dat je daadwerkelijk over het water vliegt en passen de namen flyboarden of flysurfen dus ook heel goed. Dus als jij dit leest en ook online op zoek ben gegaan naar flyboarden, flysurfen, elektrische surfplank of flying surf boards terwijl je eFoilen bedoelde, dan ben je bij het juiste adres en vind je hier de uitleg 🙂 

 

De overeenkomsten tussen Flyboarden en eFoilen

Laten we anders eerst even beginnen met de overeenkomsten van Flyboarden en eFoilen. 

Ten eerste gebruik je bij beide watersporten een board of plank waar je tijdens de activiteit op staat.  Flyboarden en eFoilen kan zowel op zee als op een meer gedaan worden. Tot slot zijn beiden zeer spectaculaire watersporten waarbij zeker genoeg adrenaline zult ervaren. Ideaal dus voor een verjaardag, familieuitje, teamuitje, vrijgezelle, of bedrijfsuitje. 

 

Wat is Foilen?

Foilsurfen, ook wel bekend als Surffoilen of gewoonweg foilen is een vorm van surfen waarbij er aan de onderkant van de surfplank niet een vin, maar een mast met twee foils, ook wel vleugels, bevestigd is. Deze combinatie wordt ook wel een Hydrofoil genoemd. Het voordeel van het surfen met hydrofoil is dat je door de vleugels bij genoeg snelheid uit het water wordt gelift en dus minder weerstand van het water hebt. Buiten dat het dus heel spectaculair is om over het water te vliegen ben je ook nog eens een stuk wendbaarder en kan je dus ook bij mindere condities (bijvoorbeeld lagere of minder sterkere golven) sneller gaan surfen. Naast het Surffoilen is de hydrofoil ook aangeslagen bij andere watersporten zoals windfoilen, kitefoilen en wingfoilen.

 

Wat is een eFoil?

eFoilen is in de basis hetzelfde als het foilen zoals hierboven beschreven, maar staat de ‘e’ in eFoilen voor ‘electric’. Dit wil zeggen dat deze boards voorzien zijn van een elektrisch aangedreven propeller die zich onderaan de mast bevindt. In het board van een eFoil bevestig je een accu van ongeveer dertien kilo die ervoor zorgt dat je tussen de 45 en 85 minuten kunt foilen (afhankelijk van je ervaringsniveau en gewicht). De accu maakt contact met de propeller die vervolgens weer te besturen is door de remote (ook wel controller of afstandsbediening) die de surfer in zijn hand heeft. Het voordeel van eFoilen ten opzichte van foilen is dat je dus onder bijna alle condities kunt gaan surfen omdat je een elektrische krachtbron hebt. Dit maakt het ook heel makkelijk voor onervaren surfers om dit te leren.

 

Wat is een Flyboard?

Flyboarden is heel anders dan foilen of eFoilen omdat je bij Flyboarden een waterscooter nodig hebt die water opzuigt en via een of twee dikke slangen bevestigd aan je board/voeten het water weer onder hoge kracht weer uit spuit. Hierdoor ontstaat zo’n grote kracht dat je uit het water wordt gespoten.

 

Wat zijn de grootste verschillen tussen Flyboarden en eFoilen?

Die zijn er wel wat meer. Allereerst heb je dus een groot verschil in materiaal en techniek zoals hierboven beschreven. eFoilen valt wat meer te vergelijken met ‘normaal’ surfen waarbij de dus wat meer over het water gaat, scherpe bochten kunt maken en meer voorwaartse snelheid creëert. Dus kunst bij flyboarden is het meer rechtop uit het water kunnen komen. Indien dit gelukt is kun je hoger en lager vliegen en ook wel wat beweging naar voren en achteren maken. Bij wat meer ervaring op een flyboard is het ook mogelijk om wat meer trucjes te doen zoals het maken van salto’s, twisters en duiken. Een belangrijk verschil, tevens nadeel is van flyboarden ten opzichte van efoilen is dat je bij flyboarden altijd een waterscooter nodig hebt voor de propulsie. Dit betekent dat je altijd met twee personen moet gaan flyboarden wat het tijdsintensiever en kostbaarder maakt dan eFoilen. Op het moment dat je namelijk kunt eFoilen kun je zelf het water op zonder instructeur. Dit geeft veel meer vrijheid en maakt het een stuk goedkoper. eFoilen is ook een stuk gemakkelijker dan Flyboarden. Bij drie sessies van 3 kwartier kun je al heel goed eFoilen.

 

Zelf Flyboarden of eFoilen?

Voor beide watersporten worden er lessen of clinics aangeboden. Voor Flyboarden heb je verschillende zelfstandige organisaties die dit aanbieden. Over het algemeen heb je bij flyboarden 10 minuten instructie en mag je het vervolgens 20 minuten zelf proberen onder begeleiding van de instructeur die de waterscooter  en dus ook de jets van je board aanstuurt. De kosten voor 20 minuten flyboarden ligt ongeveer tussen de 40 en 85 euro. Ook voor eFoilen zijn er online verschillende kleinere bedrijfjes die je mee het water opnemen. Doe vooraf goed onderzoek om te bepalen welke school het beste bij je behoeftes past.  De scholen die zijn aangesloten bij Flying Fish eFoil School hebben in ieder geval goed getrainde instructeurs, aanvullende veiligheidskleding waaronder impactvesten en helmen en volgen een goed doordacht opgebouwd lesplan zodat jij op een veilige manier leert eFoilen. De kosten voor eFoilen liggen tussen de €59,95 (huur zonder instructeur) en €149,95 (prive clinic met instructeur). Kom je met meer personen dan betaal je minder. 

Terug naar blog